Column van Marc

Nieuwe start

Het is altijd mooi als het weer lente wordt. De temperaturen worden weer aangenaam en de natuur maakt zich op voor een nieuwe ronde. Nieuw fris blad komt aan de bomen, de vogels fluiten, bloemen verschijnen weer. De natuur heeft er zin in.

Alweer een half jaar geleden werd mij de vraag voorgelegd of ik “weer” raadslid wil worden. Daar ga je toch wel even over nadenken of je dat wel wil. Met veel plezier heb ik 8 jaar in uw gemeenteraad gezeten. Ik heb veel waardering daarvoor ervaren maar het is wel zwaar om naast een fulltime baan deze functie te vervullen. Weloverwogen heb ik toen besloten om te stoppen.

Als je dan even de politiek van afstand volgt zie je ook hoe betrekkelijk het raadslidmaatschap is. Het past ook binnen mijn liberale visie op de maatschappij. Het zijn immers de inwoners die zich als vrijwilliger inzetten, de ondernemers en alle anderen die actief zijn om onze gemeente te maken tot wat het is. Uw gemeentebestuur moet vooral voorwaarde scheppend zijn en zich niet tot in detail bemoeien. Als liberaal blijf ik zeggen minder regels, maar de regels die we afspreken moeten we opvolgen en/of handhaven. De burger moet ook op de overheid kunnen rekenen, zoals bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid.

Met een ondernemers achtergrond is de politiek een lastig fenomeen. Je moet er tegen kunnen dat als je gelijk hebt je niet altijd gelijk krijgt. In een democratie geldt nu eenmaal de macht van de meerderheid. Ik heb ervaring opgedaan om uit te leggen aan de achterban dat ik het wel met ze eens ben, maar waarom de meerderheid toch niet instemt. Ik hoop met die ervaring de VVD fractie in de rol van mentor te kunnen steunen. Daarin heb ik mijn uitdaging gevonden om “Ja” te zeggen tegen het raadslidmaatschap.

Na een zachte winter, hadden we een koud voorjaar. Op koningsdag hebben we dat ervaren, maar daarna was het weer prima. Met koningsdag heb ik gezien hoe flexibel de vrijwilligers zijn om er toch een geslaagde dag van te maken. Op Bevrijdingsdag was het weer natuurlijk perfect. Zit ik op een terras te genieten van het weer lopen er twee vrouwen voorbij. Zegt de een tegen de ander “druk hier maar ze zullen wel van buiten komen”. Dit is misschien ook typisch Oisterwijks, onze eigen kracht torpederen. Ik zag toch veel “Oisterwijkse” inwoners op de terrassen. Maar och, misschien had ze wel gelijk, want ik kom eigenlijk van Kerkhoven en aan het tafeltje naast mij zaten mensen uit Heukelom.

Beseffen wij eigenlijk wel hoe goed dat we het hebben om in vrijheid te leven? Het is al weer 70 jaar geleden dat we geen vrijheid kenden om eigen keuzes te maken. Ik ben in vrijheid geboren en opgegroeid en heb alleen van mijn vader en grootouders wat meegekregen van de oorlog. Hoe in de jaren ernaar hard gewerkt is om Nederland weer op te bouwen en grote maatschappelijke uitdagingen op te lossen.

De grote uitdaging voor de gemeenten in Nederland is om de nieuwe taken in het sociale domein goed in te gaan vullen. We zitten nog volop in het proces om deze zogenaamde decentralisatie uit te voeren. Het is een uitdaging om in de commissie inwonerszaken een bijdrage te leveren. Het leuke van raadslid zijn, is dat je ergens een mening over mag hebben zonder dat je er verstand van hebt. Als raadslid vertegenwoordig je namelijk het volk en niet een beroepsgroep. Het is gezond om te kijken door de bril van de burger zodra hij zorg en/of hulp nodig heeft omdat hij het zelf niet meer kan. Wat zijn je eigen ervaring maar ook wat zie je bij je ouders, kinderen en vrienden. En tevens ervaar je als burger zodra de blauwe enveloppe weer binnenvalt wat je moet betalen aan ons sociaal Nederland. Wij moeten die keuzes maken zodat een solidair sociaal vangnet behouden blijft.

Net als de lente heb ik weer energie gevonden om deze raadsperiode aan de slag te gaan. Ik voel mij prettig in mijn rol en zie volop uitdagingen om in het sociale beleidsterrein mijn bijdrage te leveren.

Even terugkomend op Bevrijdingsdag en de uitspraak over “van buiten” dat wilde ik alleen even gebruiken om u te attenderen op ongenuanceerde uitspraken. (Sorry mevrouw, niets persoonlijks) Inderdaad de sfeer in de Oisterwijkse politiek is wel eens beter geweest. Maar wat in de pers en op media verschijnt wordt ook wel weer aangedikt vanuit profileringsdrang. Niet alleen vanuit de politiek maar ook vanuit belangengroepen en burgers. Ook de sociale media zit vol met ongenuanceerde uitspraken. De waarheid is dat de gemeente Oisterwijk er financieel en sociaal absoluut niet slecht voorstaat in Nederland.

Marc Schoenmakers VVD Oisterwijk