VVD zet in op integratie vergunninghouders

De fractie van de VVD Oisterwijk wil alle inwoners hartelijk danken voor hun inbreng met betrekking tot het concept plan van aanpak asielstroom. Tijdens de raadsvergadering van 23 mei j.l. heeft de gemeenteraad het concept plan van aanpak asielstroom besproken. De VVD heeft dit plan van aanpak vanuit de liberale grondbeginselen beoordeeld. Wij zijn van mening dat vanuit de waarden verantwoordelijkheid en verdraagzaamheid de gemeenten een inspanningsverplichting hebben om aan de regionale opgave invulling te geven. Maar wat is rechtvaardig in onze ogen? Waar zijn wij als gemeente Oisterwijk verantwoordelijk voor? Het is een feit dat wij al meer dan 25 jaar asielzoekers in het AZC huisvesten. De uitbreiding met 150 plaatsen zorgt voor een totaal van 600 in onze gemeente met ongeveer 25.000 inwoners. De VVD vindt dat dit in vergelijking met andere gemeenten, met een veelvoud aan inwoners, niet in evenredige verhouding staat. Maar, daar staat tegenover dat het gerechtvaardigd is bestaande expertise en voorzieningen binnen de regio ten volle te benutten, zo ook die van de gemeente Oisterwijk. Vanuit dat oogpunt hebben wij, hoewel met enige terughoudendheid, ondersteund dat het AZC Oisterwijk tijdelijk met 150 plaatsen zal worden uitgebreid. Daarnaast vindt de VVD dat risico’s, op het gebied van veiligheid, integratie en overlast, die zo’n uitbreiding met zich meebrengt, zo veel mogelijk moeten worden beheerst. 

Teleurgesteld zijn wij over de uitkomst voor de gemeente Oisterwijk met betrekking tot de opgave van het te huisvesten vergunninghouders. Er heeft geen uitruil plaatsgevonden in het voordeel van onze gemeente. In onze ogen neemt de gemeente Oisterwijk een groot deel van de verantwoording op zich binnen de regio. Dat had wat ons betreft minder gemogen, zodat de duur en aantal op te vangen personen evenwichtiger verdeeld zou zijn. Wij vinden dat daar bij een eventueel toekomstig beroep op onze gemeente rekening mee gehouden moet worden.

De VVD vindt het onwenselijk, zo niet onacceptabel, dat de wachttijden zullen oplopen voor de doelgroep die een sociale huurwoning wil betrekken. Door de opgave neemt de druk op de woningmarkt toe. In het concept plan van aanpak worden verschillende opties benoemd om dit te ondervangen, waaronder het onderzoeken van de locaties KVL, Scheerman Zuid en De Wingerd. De VVD heeft aangegeven, middels een amendement, dat het opnemen van locaties in het plan een stap te ver is. Wij willen een lange termijnvisie ontwikkelen ten aanzien van sociale woningbouw. Daarnaast kan ook de provincie hier een rol in spelen, door bijvoorbeeld het woningbouwcontingent op sociale woningbouw te verruimen of te laten vervallen.

Onze wensen en bedenkingen zijn in een amendement opgenomen. U kunt dit amendement op onze website terugvinden, oisterwijk.vvd.nl.  Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, kunt u ons bereiken via: annecristienspekle@gmail.com of volg ons via facebook en twitter.

Anne Cristien Spekle, fractievoorzitter VVD Oisterwijk
Namens de fractie VVD Oisterwijk