OISTERWIJKS WATER DEBAT

Nooit eerder waren 12 maanden aaneen zo nat, als afgelopen jaar. April en mei braken alle regenrecords en ook juni begon kletsnat. Wateroverlast bezorgt niet alleen gemeentes en waterschappen veel extra werk, ook ondernemers en inwoners kampen al maandenlang met ondergelopen kelders en tuinen en onbegaanbare landbouwpercelen. Woensdagavond 3 juli vindt in Tiliander het Oisterwijks Waterdebat plaats. Een deskundig panel bestaande uit een watergraaf, boomkweker tot gebiedsmanagers en natuurbeheerders discussieert over klimaatveranderingen en de toekomst van waterbeheer in onze gemeente en regio. Het publiek kan actief deelnemen aan het debat, dat onder leiding staat van Hans de Werd. Deelname is dan ook voor alle geïnteresseerden vrij en gratis toegankelijk.

© Waterschap De Dommel

TRANSITIE
Wateroverlast is een groot probleem, wat niet zomaar weg is. In korte tijd hebben we soms te kampen met extreem nat én droog weer. De behoefte om water vast te houden neemt daardoor toe. Het heeft bovendien grote effecten voor de woningbouw en de land- en tuinbouw. Om een brede discussie op gang te krijgen komen de panelgasten van uiteenlopende organisaties. Voor Watergraaf Erik de Ridder is waterbeheer dagelijkse kost, maar datzelfde geldt voor Nancy Wester (programmamanager Natuur Provincie Brabat), Léon Dielen (adviseur Water Heijmans) en Ronald Kramps (gebiedsmanager Van Gogh Nationaal Park). Martin Houben ondervindt als directeur van de grootste boomkwekerij (Boomkwekerij Udenhout) uit de regio ook de gevolgen van wateroverlast of -tekort. Hans de Werd – VVD-commissielid in Oisterwijk – zal de discussie in goede banen leiden. 


PORTRAIT OF A RIVER
De avond begint met vertoning van de documentaire ‘Portrait of a River als inleiding, met in de ‘hoofdrol’ onze Dommel. Deze Amerikaanse documentaireserie gaat over het belang van rivieren wereldwijd als gezonde omgeving voor mens en natuur. Elke aflevering belicht de bijzondere band tussen mensen, behalve de Dommel zijn ook de Mississippi en de met bijna 7.000 km langste rivier ter wereld de Nijl uitgelicht. Watergraaf Erik de Ridder van De Dommel werkte mee aan de totstandkoming van de Brabantse aflevering en zal zijn ervaring hierover delen tijdens het waterdebat.

PROGRAMMA

  • 19:30 u Inloop met koffie / thee
  • 20.00 u Vertoning 'Portrait of a River'
  • 20:30 u Water Debat / Paneldiscussie
  • 22:00 u Borrel en Bitterballen

PANELGASTEN

AANMELDEN

Toegang is gratis op vertoon van uw online ticket. Bestel HIER uw gratis ticket.

VRAGEN

Mail hier uw vragen of opmerkingen.