De organisatie van de thuiszorg

Het doel van de nieuwe WMO (wet maatschappelijk ondersteuning) is mensen beter te ondersteunen in hun zelfredzaamheid en kijken naar wat mensen zelf kunnen. Gemeenten hebben gemiddeld 40% minder budget maar moeten wel met dit budget dezelfde zorg bieden.

Een belangrijke conclusie deze avond was dat de WMO gevolgen nog veel te onbekend zijn bij de inwoners en dat er soms sprake is van zorgmijdend gedrag. Goed om te horen dat er vaak meer initiatieven in een gemeente zijn dan mensen weten en dat er vaak meer mogelijk is voor inwoners dan zij zelf denken. Op het gebied van communicatie met haar inwoners kunnen de gemeenten nog een behoorlijke slag slaan. Duidelijk is ook dat het Sociale domein (WMO, jeugdwet, participatie) enorm in ontwikkeling is en dat dit van alle betrokkenen (gemeenten, inwoners en politici) een behoorlijke flexibiliteit vergt, maar het juist ook heel uitdagend maakt.

 

Reacties aanwezigen: “Jammer dat Sjoerd Potters verhinderd was”, “Goed om met elkaar hierover van gedachten te wisselen”, “Altijd goed om kennis te delen”.