VVD geeft cultuurcentra de ruimte

VVD stemt in met het raadsvoorstel om een garantstelling te verlenen voor een bancaire lening van Tiliander en Den Boogaard. Zeker nu blijkt dat de in 2017 gestarte transitie van cultuurcentra naar culturele motor, volgens plan verloopt.

© Foto: Roodkapje (c)

Het is juist nu zaak om deze koers vast te houden en krachtig voort te zetten. De oppositiepartij spreekt bovendien de wens uit dat de gehele gemeenteraad zich eindelijk eens eendrachtig en constructief opstelt. Een gemeente met zo’n rijk en bloeiend verenigingsleven verdient deze culturele voorzieningen dubbel en dwars.

Nieuwe opzet succesvol

Samen met alle partners wist VVD-wethouder Batenburg de recente verbouwing van Tiliander begin dit jaar tot een goed einde te brengen. De nieuwe opzet, waarbij de bibliotheek naar de begane grond is verhuisd, blijkt een goede zet. Behalve gestaag oplopende bezoekersaantallen en omzetten, is namelijk ook de eerste verdieping vrijgekomen. Nieuwe huurders zullen daar vanaf volgend jaar de vrijgekomen ruimtes innemen, wat weer leidt tot stijgende huurinkomsten voor de eigenaar van het pand: de gemeente Oisterwijk. Ook in Den Boogaard komt zicht op nieuwe gebruikers op de eerste verdieping.

Tradities

Al deze nieuwe gebruikers brengen niet alleen extra geld in het laatje, maar zorgen vooral voor sociale synergie en positieve reuring in beide cultuurcentra. Tiliander en Den Boogaard fungeren zo als culturele motor in onze kernen, waar alle amateurverenigingen en culturele gezelschappen hun thuis vinden. Maar waar ook elk jaar duizenden bezoekers en gasten uit Oisterwijk en omgeving genieten van dans, muziek, cabaret en toneel en tradities vieren zoals Sinterklaas en carnaval.

Kritisch

Natuurlijk volgt VVD kritisch de verdere ontwikkelingen in de toekomst. Want hoewel de cultuurcentra in beginsel geen commerciële doelstelling hebben, is een gezonde en winstgevende bedrijfsvoering voor de continuïteit van groot belang. Ook blijft er permanente aandacht voor de ontwikkelingen in Moergestel van Den Boogaard. Er is echter voldoende vertrouwen in de huidige directie en in het bestuur van stichting COM als toezichthouder, dat zij dit met hun kennis en inzet nastreven.