Oisterwijk slaat met 'goedkope' woningen de plank mis

‘Beleidsmatig kiezen voor zoveel mogelijk goedkope woningen’, was onlangs nog het collegestandpunt aan de gemeenteraad. Die overtuigde keuze blijkt nu echter geheel niet te stroken met de conclusies van het regionaal woononderzoek.

© Korenkwartier Moergestel

Inwoners van Oisterwijk zijn immers sterk koop georiënteerd. Om de gewenste doorstroming in de woningmarkt dus te bereiken moeten er vooral ook middensegment woningen, doorstroom- en seniorenwoningen worden gebouwd en niet enkel sociale woningen.

 

Gebalanceerd bouwen naar behoefte

Als gevolg van vergrijzing en toename van eenpersoonshuishoudens stijgt de komende jaren ook de vraag naar appartementen en grondgebonden eengezinswoningen. ‘Gebalanceerd bouwen naar behoefte’ noemde de VVD het al in haar verkiezingsprogramma en hoopt nu ook dat de andere partijen deze aanbevelingen overnemen. Anders slaat de gemeente Oisterwijk de plank in de toekomst flink mis. Onder ‘goedkope woningen’ worden huizen tot € 185.000 verstaan. In de huidige overspannen bouwmarkt - en met de fors gestegen grondprijzen - is deze bovengrens echter nauwelijks haalbaar en niet realistisch. De vraag naar middensegment woningen blijkt in Oisterwijk veel groter en zorgt aan de onderkant ook voor doorstroming en ruimte voor starters. Huren en kopen blijken in het onderzoek sowieso onlosmakelijk met elkaar verbonden. De 35%-motie die PrO vorige week indiende, bleek overbodig; de reeds bestaande bouwplannen in Oisterwijk en Moergestel voorzien al in 35% sociale woningbouw. De huidige woningvoorraad is volgens het onderzoek op dit moment in Oisterwijk toereikend.