Succevolle training Gemeentefinanciën

Hoe houd je de vinger aan de pols bij het gemeentelijke beleid en de uitvoering daarvan? En hoe ga je om met het budgetrecht van de gemeenteraad inclusief de verantwoording?

Deze thema's stonden 12 januari centraal tijdens een training voor fractie- en commissieleden van Netwerk VVD Hart van Brabant. De ervaren VVD-bestuurder Jacques Suurmond leidde de training over Gemeentefinanciën, waaraan ook collega netwerken Langstraat en Gilze Rijen deelnamen.


Schaarse middelen
De mogelijkheden van een gemeente om inkomsten (baten) te verwerven zijn beperkt. De uitgaven (lasten) daarentegen zijn talrijk. De VVD heeft een reputatie hoog te houden om erop te letten en te sturen dat dit goed gebeurt. Schaarse “publieke middelen” die verdiend zijn door burgers en bedrijven moeten zo goed mogelijk worden ingezet. Keuzes moeten worden gemaakt. Maar hoe doe je dat dan, wanneer en welke beïnvloedingsmogelijkheden en -momenten zijn er?

 

VVD-traditie

Bijzondere aandacht was er voor gedecentraliseerde rijkstaken en grondexploitatie. Er was ruimte voor interactie en praktische tips die direct in de praktijk toegepast kunnen worden. Naar goede VVD traditie was er na afloop ruimte om informeel na te praten en te netwerken. Hart van Brabant-bestuurslid Miranda Wijnstekers organiseerde de training vanuit de portefeuille Opleidingen en Talentontwikkeling. "Dit smaakt naar meer", was een veelgehoorde reactie van de deelnemers.