VVD hamert op maatregelen miljoenentekort jeugdzorg

Het uitblijven van effectieve maatregelen om de alsmaar oplopende tekorten in de jeugdzorg te beheersen, baart de VVD Oisterwijk grote zorgen. Als een van de ‘tekortgemeentes’ in Midden-Brabant, stevent Oisterwijk ook dit jaar weer af op een miljoenentekort.

Vooral nu de gemeente sinds begin dit jaar ook de rekening van de jeugdhulp op het AZC op haar bordje krijgt. De uitkering die daar vanuit het rijk tegenover staat – zo’n € 115.000 – is immers bij lange na niet toereikend. Ook een aanvraag van ruim 8 ton bij het Fonds Tekortgemeenten werd onlangs voor nog geen 10% gehonoreerd.

 

Dikke vette pech

“Dikke vette pech” noemde wethouder Dankers onlangs de teleurstellende afloop van de gevolgde procedure en verdelingssystematiek. De VVD ziet echter liever dat het college spoedig werk maakt van het beheersen van de kosten. Zeker nu de gemeentelijke begroting in 2019 tekorten vertoont, het weerstandsvermogen in 1 jaar tijd van 3,6 naar 1,8 daalt en de algemene reserves met ruim 50% naar een bedenkelijk laag niveau terugzakken. “De VVD maakt zich hard voor adequate jeugdzorg zónder plafonds, voor alle kinderen in Oisterwijk die deze hulp hard nodig hebben”, verwoordt raadslid Bianca Taapken de kopzorgen binnen haar fractie. “Beheersing van kosten is dan onontkoombaar en een urgente kerntaak van het huidige college. Opmerkelijk dus dat geen van de overige partijen onze VVD-motie beheersmaatregel jeugdzorg ondersteunden.“