VVD voor algemeen veehouderijbeleid

De omgekomen varkens van de recente stalbrand in Biezenmortel, laten niemand onberoerd. Gelukkig is er in de hechte dorpsgemeenschap van onze buurgemeente ook aandacht voor het persoonlijke drama van de boer en zijn gezin. Rampen als deze dwingen ons om kritisch te kijken naar verleende vergunningen en uitbreidingsaanvragen in Oisterwijk, Moergestel en Heukelom.

© Meintjes Hoeve - Heukelom

In Oisterwijk concentreert al die aandacht zich naar de mening van de VVD echter te veel op één bedrijf, namelijk de Oisterwijksebaan 2. VVD Oisterwijk heeft daarom aan wethouder Smit gevraagd zijn raadsvoorstel veehouderijbeleid aan te passen in algemene zin en daarin alle aspecten inzake volksgezondheid, milieu en ondernemersklimaat te vervatten. Het college heeft dit goed aangevoeld en er ligt nu een nieuw voorstel. Over de algemene kaders daarvan gaan wij graag in debat.

 

Duurzame kramp

De VVD vindt het volkomen terecht dat er veel aandacht is voor gezondheids- en milieuaspecten. Maar de liberalen vinden ook dat ondernemers voldoende ruimte moeten krijgen om te ondernemen. De regelgeving mag in Nederland niet strenger zijn dan elders in Europa want dan verplaatst onze voedselproductie zich naar landen waar geen énkel toezicht is op dierenwelzijn en gezondheidsaspecten. Enkel ‘duurzame krimp’, zoals PrO verkondigt, leidt bovendien tot een verkrampte en eenzijdige discussie waarin activisten alle aandacht opeisen. Een groot deel van het ons omringende landschap is de afgelopen decennia door agrariërs onderhouden en vormgegeven. Hun belangen moeten in goede balans met die van omwonenden worden afgewogen.