WELKOMSHUIS OF KOUDE KERMIS VOOR OISTERWIJK?

Woensdag 4 maart bezoekt VVD-staatssecretaris Broekers Knol het AZC in Oisterwijk. Het COA praat haar dan bij over de voorgenomen pilot Regioplaatsing. Daarin mogen kansrijke vergunninghouders zich in een ‘Welkomhuis’ al voorbereiden voor een plek in de samenleving. De AZC-deur blijft echter ook op een kier staan voor niet-kansrijke asielzoekers. Terwijl die de afgelopen jaren juist zoveel overlast gaven in Oisterwijk. Dit collegevoorstel is daarom zeer tegen de zin van de raad, die in meerderheid juist vroeg deze groep te weren.

© Arenda Oomen

Algerijnse transgender

Donderdag spreekt de gemeenteraad zich uit over het concept bestuursovereenkomst AZC, dat het college voorlegt aan het hoogste bestuursorgaan. De portefeuillehouder is deze overeengekomen met het COA, maar liet daarin niet opnemen dat alleen kansrijke asielzoekers welkom zijn. Burgemeester Janssen vroeg zich hardop af: "Wat gaan we anders straks zeggen tegen een transgender uit Algerije die in Oisterwijk asiel zoekt?” Echter, niet de gemeente bepaalt wie in Oisterwijk welkom is of niet, dat doet minister Grapperhaus van Justitie en baas van Broekers-Knol. De minister baseert zich altijd op het advies van de immigratie- en naturalisatiedienst die beoordeelt of iemand een kansrijke procedure heeft. Dat geldt dus ook voor een transgender uit Algerije.

 

Juridisch afdwingbaar

De VVD wil dit onderscheid ondubbelzinnig maken en voor het COA is dat ook geen enkel probleem. Gemeentes als Rotterdam en Utrecht lieten soortgelijke bepalingen al opnemen in hun overeenkomst met het COA en kwamen daarmee tegemoet aan de zorgen over veiligheid van hun inwoners.  Inzet van alle partijen was en is een veilig asielzoekerscentrum waar gastvrij onderdak geboden wordt aan mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en onderdrukking. De VVD wil streven naar een overeenkomst die recht doet aan de wensen en bedenkingen van de raad en de goede bedoelingen van de pilot vertaalt in juridisch afdwingbare verplichtingen. "Betekent dat iemand uit het AZC wordt gezet als hij rijdt op een fiets zonder licht?" was een vraag vanuit PrO. "Natuurlijk niet", zegt de VVD dan, "maar wel als hij die fiets eerder gestolen heeft."