LOONT SAMENWERKING JEUGDZORG MET HART VAN BRABANT WEL?

De kosten van de jeugdzorg in Oisterwijk rijzen de pan uit en lijken niet langer beheersbaar. Ondanks herhaaldelijke toezeggingen van wethouder Vatta, krijgt Oisterwijk alsmaar geen grip op haar uitgaven in het sociale domein. Oisterwijk is niet de enige gemeente die hiermee kampt, meer gemeentes in Hart van Brabant lopen hier tegenaan. Toch is dat geen reden om maar achterover te leunen, grip op de zaak is noodzakelijk!

© Pexels

Bianca Taapken stelde dit namens de VVD vorige week in de gemeenteraadsvergadering daarom aan de kaak. Om de tekorten op te vangen verhoogde het college in Oisterwijk al 2 jaar op een rij de OZB-belasting voor inwoners met 10%. Coalitiepartijen als PGB en PrO laten ook steeds het geluid horen dat de rijksoverheid maar met meer geld over de brug moet komen. De VVD heeft weinig vertrouwen meer in bezuinigingen en verbeteringen op korte termijn, het systeem moet daarom zelf grondig op de schop worden genomen. Nu gaat nog ruim 30% naar de zorgorganisatie en niet naar de zorg zelf. Waar veel andere gemeentes in Nederland wel in slagen moet Oisterwijk ook lukken: het beheersen van kosten en alle zorgtaken voor jong en oud.


ZALTBOMMEL LUKT HET WEL

Een gemeente als Zaltbommel – met evenveel inwoners als Oisterwijk – lukt het al jarenlang wel om haar zorgtaken en -kosten uitstekend te beheersen. Zaltbommel sloot daarvoor sinds 2015 bij voorkeur langere contracten af met regionale partners in plaats van kortlopende contracten met zorgreuzen. Gezamenlijk inkopen is vanwege schaalgrootte voordeliger, zo denkt ook het samenwerkingsverband Hart van Brabant waar Oisterwijk deel van uitmaakt. Toch lijkt die aanpak dus niet altijd te werken en zijn de prognoses van Hart van Brabant ook dit jaar weer verkeerd ingeschat. Desnoods verkiest de VVD om weer zelfstandig zorg in te gaan kopen en zo ingehuurde zorgverleners beter in beeld te krijgen.