MAAK VAN HAARENDAEL MONUMENT VOOR DE TOEKOMST

‘Laat Haarendael geen politieke speelbal worden!’, die uitdrukkelijke wens spreekt Ton van de Ven uit namens de VVD Oisterwijk. Als lid van de stichting Maatschappelijk Platform Haarendael woonde de Haarense VVD-kandidaat afgelopen week de eerste inloopsessie bij van projectontwikkelaar Lithos.

© VVD Oisterwijk

Die nodigde omwonenden, bedrijven, organisaties en de lokale politiek uit om met ideeën te komen voor het historische erfgoed. Bijna een jaar geleden verwoestte brand een groot deel van het Grootseminarie dat in 1839 gebouwd werd. Alom is de wens te beluisteren om brede steun voor de herbouwplannen. Woningbouw maakt een belangrijk onderdeel daarvan uit, maar uiteraard ook behoud van het historische erfgoed. Architect Thomas Bedaux uit Tilburg en erfgoed-specialist Lilian Grootswagers voeren alle plannen voor het 33 ha grote complex uit, samen met een team van negen deskundigen.  


Historisch belang

Ton van de Ven kent het gebouw als geboren Haarenaar nog uit z’n jeugd. Van 1996 tot 2014 was hij fractieleider van de Haarense VVD. Nu de herindeling van Haaren met Oisterwijk aanstaande is, keert Van de Ven terug op het politieke toneel als Haarense kandidaat voor VVD Oisterwijk. “Dit project moet absoluut boven de partijen staan, gezien het grote historische belang ervan. Haarendael biedt de gemeente Oisterwijk een unieke kans om er een allesomvattend monument voor de toekomst van te maken.” Het 33 hectaren grote complex langs de N65 heeft een rijke, maar ook bewogen historie. Het pand werd in 1839 in gebruik genomen als grootseminarie, opleiding voor priesters van het bisdom Den Bosch. De Gedenkplaats op het Landgoed herinnert aan de zwarte periode in de Tweede Wereldoorlog, toen zo’n 3.000 Nederlanders gevangen zaten in het beruchte ‘Polizei- und Untersuchungsgefängnis Lager Haaren’. Tussen 1967 en 2012 was zorginstelling Cello eigenaar en werkten veel Haarenaren op het landgoed.