NA DE VERKIEZINGEN: DEEL 2

De schatkist van de gemeente Oisterwijk is na 2,5 jaar PGB, AB, CDA en PrO nagenoeg leeg. Het is pijnlijk, maar waar; Oisterwijk verkeert financieel in zwaar weer. Het toont maar weer eens aan dat een gezonde financiële huishouding van essentieel belang is om ons voorzieningenniveau op peil te kunnen houden zonder daarvoor de OZB in 2 jaar tijd met zo’n 24% te verhogen en de spaarrekening leeg te trekken.

© Inpetto

Financiën op orde!

Wat gaat de VVD de komende coalitieperiode doen? De VVD zal alles op alles zetten om te voorkomen dat Oisterwijk een artikel 12 gemeente wordt. Wij gaan ons inzetten om de financiën weer op orde te krijgen. Er moet vet op de botten worden gecreëerd, want de spaarpot bevat nog maar zo’n € 400.000 (01-01-2021) en dat terwijl onze wethouder financiën in 2018 de schatkist goed gevuld achterliet met zo’n € 10 miljoen (01-01-2018) in kas.

Operatie Gravitas

Wat is daar voor nodig? Daar is voor nodig dat de uitgaven van kosten van management binnen de WMO en Jeugdzorg beheersbaar worden. Daarnaast moet er ingezet worden op kostenbesparing op het gemeentelijk apparaat door schaalvergroting, waarbij we steven naar zo’n 20%. Het is wat ons betreft tijd voor operatie ‘Gravitas’. Naast het beheersen van kosten, moeten er ook inkomsten gegenereerd worden. Wij zien kansen om inkomsten te behalen op verkoop en ontwikkeling van eigen gemeentelijke bouwlocaties, zoals b.v. de Leye. Maar wij willen ook onderzoek verrichten naar woningbouw op de locatie van het huidige gemeentekantoor in Oisterwijk en Haaren. Er komt binnen de gemeente immers kantoorruimte genoeg vrij de komende jaren. Zo slaan we 2 vliegen in 1 klap, namelijk we zorgen voor inkomsten en creëren de woningen waar zo’n grote behoefte aan is.   

Geen woorden, maar daden

Zoals u van de VVD gewend bent, gaan wij zuinig en nuttig om met uw belastinggeld. Belastinggeld dat doelmatig besteed moet worden, want elke Euro die de gemeente uitgeeft, heeft de inwoner en de ondernemer eerst verdiend. En als belastinggeld nuttig en zuinig wordt besteed, kunnen we de belastingen zo laag mogelijk houden. Wij willen in ieder geval de OZB en de overige woonlasten niet meer dan het inflatiepercentage laten stijgen. U begrijpt, er is veel werk te verzetten, maar daar is de VVD niet vies van, wij brengen de komende periode de financiën weer op orde. Geen woorden, maar daden.

Werk aan de Kern!

Anne Cristien Spekle

Lijsttrekker