NA DE VERKIEZINGEN: DEEL 3

Oisterwijk kreeg meer dan 800 jaar geleden stadsrechten, maar staat anno 2020 vooral bekend als authentieke dorpskern met stadse levendigheid. En natuurlijk om de haar omringende natuur met bossen, heide en vennen. Vol trots zeggen we dan ook : ‘Oisterwijk, de Parel in ‘t Groen.'

WE GAAN HET DOEN!

Onze kernen staan zeker ook bekend om unieke bedrijven die er zijn gevestigd. Denk van oudsher aan de Meubelfabriek Oisterwijk, Hotel de Swaen, Insaid en Boomkwekerij Ton van den Oever. Klinkende namen die onze gemeente nationaal en internationaal op de kaart hebben gezet. Anno 2020 zijn het bedrijven als Tobroco, Unilin, Mayke, Floris van Bommel of Robèrt van Beckhoven die onze parel hun glans geven. En natuurlijk vergeten we hier nog ontelbare ondernemingen te noemen, die we straks vanuit een vernieuwde Gemeente Oisterwijk in het zonnetje willen zetten, want dat verdienen ze allemaal! Immers deze bedrijven zijn de banenmotor bij uitstek in onze gemeente en brengen voor een groot deel het belastinggeld bijeen waarop onze lokale economie draait.

Noodzakelijk, nuttig, wenselijk

Steeds vaker komen subsidies aan bijvoorbeeld sport- en amateurverenigingen en evementenorganisaties te vervallen. Dan wordt de maatschappelijke koppeling tussen samenleving en bedrijfsleven steeds belangrijker. Sponsoring kan organisaties en verenigingen in staat stellen hun ambities toch te realiseren. Ondernemers weten als geen ander wat de gevolgen zijn als omzet uitblijft maar kosten doorlopen of te hoog worden. Door de vinger aan de pols te houden, sturen bedrijven in zulke situaties tijdig bij met soms impopulaire maatregelen van kostenbesparing of versobering tot gevolg. En in sommige gevallen worden investeringen even on hold gezet onder het mom : Eerst het noodzakelijke, dan het nuttige en daarna het wenselijke. Nu Corona ons allemaal hard raakt worden veel bedrijven op de proef gesteld en komt de continuïteit in gedrang. Maar gelukkig zien we onder de Oisterwijkse samenleving ook een grote lokale koopbereidheid om de lokale winkels en horecabedrijven te ondersteunen in deze moeilijke tijd. Afgelopen zomer bezocht de VVD ruim 80 lokale bedrijven in Haaren, Heukelom, Moergestel en Oisterwijk om hen in het zonnetje te zetten: #KoopLokaal. De reacties waren overweldigend en bemoedigend.


De VVD is bij uitstek de partij die voor deze ondernemersbelangen opkomt en de noodzaak van een bloeiende lokale economie inziet. Deze visie willen we graag vertalen naar een VVD met LOKALE krachten. Daarom gaan we een Gemeentelijke Economische Raad (GER) oprichten, met daarin lokale mensen die hun sporen verdiend hebben en kennis van zaken op lopende en toekomstige dossiers hebben. We gaan ons inzetten en zorgen dat Oisterwijk oor en oog heeft voor de belangrijke positie die een bloeiend bedrijfsleven in kan nemen. Zonder betuttelende regeltjes maar juist ondernemers voluit laten ondernemen.

 

Vincent van den Dungen

Lijst 4, nummer 4