GROEIEN IN CRISISTIJD

Veel bedrijven zijn hard getroffen door de gevolgen van de Corona-crisis, er zijn echter ook sectoren die nu juist groeien. Tobroco Giants in Oisterwijk is daar een goed voorbeeld van. Haarenaar Toine Brock begon in de jaren ’90 in een stal achter zijn ouderlijk huis en bouwde het bedrijf uit tot een onderneming van internationaal formaat

© VVD OISTERWIJK

Anno 2021 levert Tobroco aan meer dan zestig landen en groeit de vraag naar de machines voor de agrarische sector en wegenbouw gestaag door. Met ruim 330 medewerkers in de fabriek in Oisterwijk, is Tobroco momenteel de grootste werkgever van onze gemeente.

SCHOENMAKER

Ton van de Ven en onze Oisterwijkse Tweede Kamerkandidaat Ruben Brekelmans vroegen Brock wat de lokale en landelijk politiek kunnen bijdragen aan zijn groei-ambities en wat de knelpunten zijn die hij als ondernemers ondervindt. “Om uit te breiden hebben we allereerst fysieke ruimte nodig. Op het bedrijventerrein van Oisterwijk zijn hiervoor zeker mogelijkheden. Dit vereist wel nauwe samenwerking met de gemeente, ook bijvoorbeeld ook verkeerssituaties veilig te houden. Een tweede voorwaarde zijn voldoende arbeidskrachten. Bij Tobroco krijgt elke medewerker een gedegen basisopleiding en voldoende opleidingsmogelijkheden en begeleiding om het vak te leren. Van een gedreven schoenmaker kunnen wij een techneut maken”, aldus Toine Brock.

 

ARBEIDSMIGRANTEN

Om voldoende te produceren is Tobroco afhankelijk van arbeidsmigranten. Zelfs in de huidige tijd blijken er niet genoeg Nederlanders beschikbaar. Door duidelijke regels te stellen vertonen arbeidsmigranten veel discipline en beperkt overlast. Wel zijn oplossingen nodig voor huisvesting. VVD Oisterwijk pleit er daarom voor dat arbeidsmigranten die hier jarenlang werken, aanspraak kunnen maken op een woning. Dat vereist wel dat er meer gebouwd wordt de komende jaren. Voor tijdelijke arbeidskrachten kan worden gedacht aan de bouw van een campus op een geschikte locatie.

 

ONEERLIJK

Ten slotte zijn maatregelen nodig tegen oneerlijke concurrentie vanuit het buitenland. Brock maakte mee dat zijn fabriek in China een stukje verderop precies werd nagebouwd. Zijn Chinese concurrenten ontvangen subsidies om te exporteren en staatssteun om een fabriek neer te zetten. “Den Haag en Brussel moeten hier veel strenger tegen optreden om ons te beschermen tegen deze praktijken”, gaf Brock nog mee aan Ruben Brekelmans.