GROEN LICHT VOOR GREENPORT HAAREN

Greenport Midden-Brabant in Haaren krijgt eindelijk groen licht. Met het raadsbesluit voor herziening buitengebied ter hoogte van de Berktweg, is daartoe een belangrijke stap genomen. Directeur Anne van den Brand was speciaal naar Tiliander gekomen, om de raad nog eens uiteen te zetten wat de plannen van hun familiebedrijf BAM Vermeer zijn.

© BAM VERMEER

Als Tuin van Brabant telt Haaren van oudsher een flink aantal boom- en plantenkwekerijen. Maar ook in de directe omgeving zijn veel kwekerijen gevestigd, zoals de bekende Boomkwekerij Udenhout en Hoogeind Laanbomen uit Berkel-Enschot. Om een sterkere concurrentiepositie te verkrijgen, slaan zij vanaf volgend jaar als Greenport de handen ineen. Door de opkomst van internet zijn klanten veel beter op de hoogte van prijzen en beschikbare voorraden in binnen- en buitenland. Dit heeft tot gevolg dat de markt veel transparanter is geworden, prijzen onder druk staan en efficiënt werken steeds belangrijker wordt.

 

LOUISAHOF

Op het terrein rondom Louisahof - de voormalige witte Villa van boomkwekerij Ton van den Oever aan de N65 - krijgt het logistiek centrum vorm. Kwekers groot en klein kunnen er straks hun voorraden aanbieden om van daaruit de weg naar de eindklant te vinden in binnen- en buitenland. In totaal gaan zo’n 40 bedrijven uit Oisterwijk, Haaren, Helvoirt, Biezenmortel, Tilburg en Berkel-Enschot gebruik maken van de dienstverlening. De eerste plannen voor het logistieke centrum dateren al uit 2009. Niet alleen namen de voorbereidingen veel tijd in beslag, ook procedureel kwamen de jonge ondernemers nogal wat obstakels tegen. Met name de verkeersomstandigheden en -veiligheid ter plaatse, zijn kritisch beoordeeld.

 

JA MITS

Toen we als VVD begin dit jaar toetraden tot de huidige coalitie met PGB en D66, zijn er belangrijke afspraken gemaakt over de bestuurlijke grondhouding van onze gemeente. Niet voor niets staat in het coalitieakkoord dat we een gemeente willen zijn die creativiteit, vrijheid en ondernemerschap de ruimte geeft. Niet langer ‘Nee tenzij’ maar JA MITS is daarbij het uitgangspunt. Zo zal dit Greenport niet alleen efficiënter en kostenbesparend uitpakken voor de bedrijven zelf, maar ook beduidend minder zwaar vrachtverkeer in onze dorpskernen geven. Tel daarbij nog de economische voordelen en extra werkgelegenheid die het logistieke centrum gaat opleveren en we kunnen niet alleen de betrokken ondernemers maar ook onszelf als gemeente feliciteren met dit ondernemende Pareltje in ‘t Groen!