WIE IS AAN ZET BIJ HET AZC?

“De evaluatie van het AZC in Oisterwijk biedt voldoende aanknopingspunten voor het college om met een positieve grondhouding in te gaan op het verzoek van het COA voor een nieuwe bestuursovereenkomst voor een langere periode”. Deze verklaring van onze burgemeester en wethouders, viel de VVD afgelopen week nogal koud op het dak.

De brede maatschappelijke discussie hierover - die onze gemeente al jarenlang bezighoudt – dient immers zorgvuldig gevoerd worden. Zeker als gesproken wordt over een verlenging van maar liefst 25 jaar. De laatste jaren was het immers allesbehalve rustig aan de Kievitsblekweg. Geweldsincidenten met vaak alleenstaande minderjarige ‘veiligelanders’, trokken een wissel. Niet het college, maar de gemeenteraad is dus nu aan zet om in februari hierover een besluit te nemen.  

STUREND GEDRAG

Dat het de afgelopen tijd relatief rustig was op het AZC, is natuurlijk een zegen. Ook de pilot Regioplaatsing – waarbij kansrijke asielzoekers gehuisvest en ingeburgerd worden – stemt tot optimisme. Maar de alsmaar aanhoudende vluchtelingenstroom in Europa baart grote zorgen voor de toekomst. Waarom blijft het COA doof voor onze roep om geen minderjarige alleenstaande asielzoekers meer op te vangen op een rustige gezinslocatie? Ook laait de discussie dat een andere gemeente het na 30 jaar best eens van Oisterwijk mag overnemen, steeds weer op. Het sturend gedrag van het college hierin is volgens de VVD niet gepast. Het COA zou op haar beurt meer realiteitszin aan de dag kunnen leggen en minder ‘vrijpostig’ moeten omgaan met grond die niet hun eigendom is.

GRAVE

Binnenkort gaan raads- en commissieleden van onze gemeente een kijkje nemen in Grave. Het AZC aldaar (foto) is volgens de laatste inzichten gemoderniseerd met een modulair woonsysteem en er wordt op unieke wijze lokaal samengewerkt. Ook in Oisterwijk zouden veel meer mogelijkheden zijn op het AZC-terrein. Denk aan een voedselbos of aan kleinschalige bewoning door niet alleen asielzoekers, maar ook door gezinnen van statushouders en startende jongeren uit onze gemeente. Maar alles op voorwaarde dat de raad hierover eerst een positief besluit neem.