A HOME AWAY FROM HOME

Afgelopen week gingen onze raads- en commissieleden op werkbezoek naar het AZC in Grave. Ook Tim Ravestein, Patrick Simons en Rob Mallens stapten namens de VVD in de bus naar het Noord-Brabantse vestingstadje.

© VVD Oisterwijk

De voormalige legerkazerne aldaar is een Rijksmonument uit 1938 en vernoemd naar generaal De Bons. Hij speelde in 1794 een belangrijke rol bij de verdediging van Grave tegen de Fransen. Na sluiting in 1997 is het complex gedeeltelijk omgevormd tot bedrijventerrein. Op een ander gedeelte arriveerden 25 jaar geleden de eerste 140 asielzoekers. Anno 2021 huizen in Grave 600 asielzoekers, waaronder – net als in Oisterwijk – ruim 50 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV-ers). Het nieuwe COA-woonconcept ‘A home away from home’, was de voornaamste reden voor het werkbezoek van de Oisterwijkse delegatie.

 

DOOF

De VVD houdt in de hele AZC-discussie vast aan haar standpunt om niet langer alleenstaande 15-, 16-, 17-jarige asielzoekers en Veiligelanders op te vangen tussen gezinnen. Deze specifieke groepen behoeven immers ook specifieke opvang en aandacht, die op aparte locaties veel beter geboden kan worden. Het COA bleef echter tot nu toe doof voor deze oproep, wat elders in Nederland reeds heeft geleid tot sluiting van AZC’s door gemeenteraden. Ook stuurt het opvangorgaan in Oisterwijk nu aan op een verlenging van maar liefst 25 jaar. De reden die men hiervoor aanvoert, zijn de verouderde units die dringend aan vervanging toe zijn. Tijdens het werkbezoek hebben we echter gezien, dat er ook goede duurzame oplossingen bestaan voor tijdelijke bebouwing. De houten Barli prefab-units in Grave zijn ontworpen met oog op bouwtijd, verplaatsbaarheid, aanpasbaarheid en gebruik door andere spoedzoekers. Ze zijn bovendien ook beter inzetbaar voor andere doelgroepen.

 

CARTE BLANCHE

Al sinds 1990 vangt de gemeente Oisterwijk asielzoekers op aan de Scheibaan / Kievitsblekweg. In internationale crises en oorlogssituaties, is het absoluut een humane taak om vluchtelingen tijdelijk een veilig onderkomen te bieden. Het AZC-terrein is daarvoor nu al ruim 30 jaar in gebruik maar grenst ook pal aan beschermd Natura 2000-gebied. Permanente (stenen) bebouwing is wat ons betreft daarom niet bespreekbaar. We zijn bovendien geen voorstander om dit groene stuk Oisterwijk voor weer een kwart eeuw en ‘Carte Blanche’ uit handen te geven.