60 JAAR JEUGDCIRCUS HAAREN

Vanaf 30 juli staan de jeugdige circusartiesten van Il Grigio weer in de piste met hun jubileumshow FIESTA. Twee jaar lang konden de circusvoorstellingen vanwege Corona niet doorgaan, het publiek kan deze zomer weer 2 weken lang genieten van acrobaten, clowns en jongleurs.

© VVD Oisterwijk

Ton van de Ven stond als 7-jarig kind zelf jarenlang in de spotlights, eerst als clowntje (foto) en later als muziek-clown. Speciaal voor het 60-jarig jubileum ging hij afgelopen week op de foto met de huidige clowns van Il Grigio. Natuurlijk bij de fraaie beeldengroep van de hand van de Haarense kunstenaar Ton Buijnsters (1936-1998); blijvend eerbetoon aan een prachtige traditie die hopelijk nog jarenlang voortduurt.
De Grijze

Het was pastoor Verrijt die in 1961 het circus oprichtte. Veel Haarense kinderen konden ‘s zomers niet op vakantie omdat hun ouders dan de oogst moesten binnenhalen. Hij nam het initiatief voor een jeugdcircus waar elk kind uit het dorp wel een rol in had. Il Grigio – De Grijze in het Italiaans - ontleende hij aan de hond van de Italiaanse pedagoog en jeugdvriend Don Bosco. Ook de clownsnamen stammen vaak uit het Italiaans, zo heette Ton jarenlang Pépé en daagde hij in die rol de onnozele clown August uit, altijd goed voor veel hilariteit en humor. Hoewel in de jaren ’60 nog lang geen sprake was van een gemeentelijke herindeling, vermeldden de programmaboekjes toen al: ‘Haaren N.B. 3 km van Oisterwijk’. Belangrijkste reden daarvan waren ongetwijfeld de vele toeristen die van oudsher in de Oisterwijkse bossen verbleven en natuurlijk het NS-treinstation. Bezoekers van het jeugdcircus kwamen en komen immers vanuit heel Nederland en zelfs daarbuiten. De voorverkoop van de 20 voorstellingen, verloopt volgens de organisatie naar wens. 

 

CULTUURVISIE

Il Grigio is wat de VVD betreft een prachtig voorbeeld van de prominente rol die verenigingen (sport, spel cultuur, muziek, hobby) altijd vervullen in een hechte samenleving. Dat is iets van alle tijden en moet wat ons betreft zo blijven tot in lengte van jaren. Laat dit jubileum voor onze wethouder extra stimulans zijn om vaart te maken met haar aangekondigde Cultuurvisie. En da's geen grap.