HANDEN OP ELKAAR VOOR TOERISTISCHE VISIE

Welke kansen en bedreigingen liggen er op het gebied van recreatie en toerisme? Daar gaat de Visie Toerisme & Recreatie 2022 uitvoerig op in. Anne Cristien Spekle (VVD) ging bij de totstandkoming van het koersdocument niet over 1 nacht ijs.

© Foto Vlaminckx

Naast ondernemers en inwoners, betrok de wethouder belangenorganisaties, beschikbare kennis en onderzoeken. Begin april fietsen raads- en commissieleden langs diverse toeristische bedrijven in Haaren, Heukelom, Moergestel en Oisterwijk. Ze hoorden van ondernemers zelf wat hun zorgen en wensen zijn. Vooral die brede aanpak sprak de gemeenteraad aan en daarmee oogstte het college donderdag alle lof.  

 

ALLERMOOIST

Rob Mallens belichtte namens de VVD het economisch belang van de bedrijfstak. Ruim een eeuw geleden had Oisterwijk het eerste VVV-kantoor van Nederland. Sinds 1909 werken plaatselijke horeca, recreatiebedrijven en -instanties dus al nauw samen om toerisme naar Oisterwijk te bevorderen. Een op de 10 inwoners heeft een betaalde baan in de branche, zowat het dubbele van andere Brabantse gemeenten. Ook inspanningen die onze gemeente pleegt op gebied van citymarketing, centrummanagement en buitengebied-management werpen hun vruchten af. Zo kozen ANWB-leden Oisterwijk vorig jaar als een van de Allermooiste Dorpen in Nederland. Van dat sterke imago profiteert niet alleen de toeristisch recreatieve branche, ook winkels, culturele instellingen, galeries en evenementen zijn gebaat bij extra bezoekers. Een positief imago zorgt bovendien dat Oisterwijk een gewilde vestigings- en woonplaats is, wat voordelig uitpakt voor lokale bedrijven die op zoek zijn naar medewerkers.

 

MEETLAT

Pioniers als Cas Spijkers, Liz Potters, Bèr Koster en Henk Verhoeven (foto rechts | 2003) zorgden in de vorige eeuw met hun bedrijven voor drukbezochte evenementen, volle terrassen en parkeerterreinen in Oisterwijk. Met People – Planet - Profit staan we anno 2022 geheel anders aan de meetlat. Oisterwijk zoekt balans tussen maatschappelijke, economische en leefomgevingswaarde. ‘Parel in ’t Groen’ mag van het college plaats maken voor de O’ van Oisterwijk. Of we dat zo’n goed plan vinden valt te bezien, zolang de glans en ‘t groen maar niet verdwijnen. Want net als 110 jaar geleden, komen toeristen nog steeds vooral voor onze prachtige bossen en unieke vennen!