HERDENKEN, VIEREN EN VOORUITDENKEN

Deze week staan in ons land de herdenkingen centraal, die herinneren aan oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en oorlogssituaties en vredesoperaties nadien. We doen dat ook in onze gemeente op gepaste wijze, met kransleggingen in zowel Moergestel, Haaren als Oisterwijk en met de uitvoering van een herdenkingsconcert in de Joanneskerk. Sinds de herindeling met Haaren 2,5 jaar geleden, staat natuurlijk ook Haarendael hierin centraal. De Gedenkplaats Haaren houdt levend in herinnering waar ruim 4.000 mensen vanaf 1941 zijn gevangengezet als gijzelaar in 'Polizei- und Untersuchungsgefängnis, Lager Haaren'. Hen wachtte een uiterst onzekere en angstige tijd, vaak tot hun deportatie naar een concentratiekamp. Onder hen veel verzetsstrijders en prominente Nederlanders, politici en geestelijken die met hun leven voor de daden van het verzet borg moesten staan.

Leefgoed

Sinds de verwoestende brand van het monumentale Haarendael in september 2019, is er veel gebeurd aan de Raamse Akkers. Het eigendom ging begin dit jaar over in handen van projectontwikkelaar Lithos en recent presenteerde deze de nieuwe opzet aan onze inwoners. Alom lof en enthousiasme viel hen daarbij ten deel, met hier en daar een inhoudelijke vraag of kritische noot. Maar na ruim 10 jaar plannen maken, lijkt er een mooie toekomst te gloren voor het historische landgoed. En valt er dus voorzichtig iets te vieren dit jaar, hoewel we goed moeten blijven vooruitdenken. Zodat de toekomstige en vierde verhaallijn van Haarendael gestalte krijgt. Van bisschoppelijk grootseminarie opgericht in 1839, interneringskamp tijdens de Tweede Wereldoorlog, zorginstelling sinds de jaren ‘60 naar een duurzaam leefgoed met plaats voor wonen, zorg, educatie en bedrijvigheid.      

 

Politieke speelbal

‘Laat Haarendael geen politieke speelbal worden!’, die uitdrukkelijke oproep deed Ton van de Ven als lijsttrekker van VVD Oisterwijk tijdens de herindelingsverkiezingen eind 2020. Inmiddels bijna 3 jaar later kunnen we vaststellen dat deze wens lijkt uit te komen. Partijen staan schouder aan schouder bij de totstandkoming van het project en ontwikkelaar Lithos heeft zich tot nu toe bovenmatig ingespannen om de voortgang erin te houden. Net als overigens verantwoordelijk wethouder Eric Logister, Stichting Maatschappelijk Platform Haarendael (SMPH) en de gemeentelijke stuurgroep. De volgende stap is nu het ontwerp bestemmingsplan waarin we drempels en zorgen hopelijk kunnen omzetten in daden. We wensen iedereen sterkte, troost, bezinning en ook feestvreugde op 4 & 5 mei.