Algemene beschouwingen begroting 2016

De VVD is van mening dat de begroting 2016 helder is. Er worden duidelijke keuzes gemaakt, welke in lijn zijn met het coalitieakkoord 2014-2018. Thema’s zoals; ondernemerschap, niet meer dan trendmatige groei van lokale belastingen, gematigde lastendruk, vrijheid voor het individu en verantwoordelijkheid nemen voor de zwakkere in de samenleving, staan centraal. Deze uitgangspunten sluiten aan bij hetgeen waar de VVD voor staat.

Zoals het tijdens een coalitieperiode gaat, zijn er altijd actuele zaken die aandacht behoeven en waarvoor budget vrijgemaakt dient te worden. Maar zeker net zo belangrijk is het ontwikkelen van een visie, een stip op de horizon. De coalitie heeft ambities, een visie en de VVD concludeert dat deze prima tot uitdrukking zijn gebracht in de gepresenteerde begroting.

Onze samenleving is dynamisch en verandert met rasse schreden. Voor de VVD is het van belang dat de raad aansluit op de behoeften van de samenleving. Als de samenleving verandert, veranderen ook de behoeften van deze samenleving en is het evident dat de raad meebeweegt. Met ‘Oisterwijk aan Z’ is er een mooi begin gemaakt, maar door ‘trial en error’ zullen we moeten uitzoeken welke behoeften er leven en hoe en ook óf wij als raad daar in kunnen voorzien.

Het college beoogt voor het komende begrotingsjaar dat de cultuurcentra financieel gezond zijn en meer cultureel ondernemerschap tonen. Dit klinkt de VVD als muziek in de oren. Wij complimenteren het college en in het bijzonder de wethouder financiën mevrouw Batenburg, over de wijze waarop dit dossier het afgelopen jaar vlot is getrokken.

Wij zijn trots dat de gemeente Oisterwijk financieel gezond is. Dit college presenteert een meerjarenbegroting 2016-2019 die in alle jaarschijven een positief saldo laat zien. Daarnaast zal de verhouding tussen de risico’s die de gemeente Oisterwijk loopt en de algemene reserves aan het begin van 2016  2,03 zijn. Dit wordt als uitstekend gewaardeerd en ligt ruim binnen de marge die is afgesproken binnen de coalitie. De VVD is zich bewust van de risico’s, met name op het terrein van (jeugd)zorg en KVL.  Wij blijven doorlopend monitoren, zodat we tijdig kunnen bijsturen. Gezien de risico’s die blijken uit de risicoanalyse, zijn wij er geen voorstander van om grote wijzigingen aan te brengen in de uitgaven.  Wij willen ons terughoudend opstellen met als doel het komende begrotingsjaar solide in te gaan. Nut en noodzaak blijven in 2016 ook zeker voor ons een belangrijk uitgangspunt.

Tot slot, de VVD is benieuwd waartoe het door ontwikkelen van de open en faciliterende houding van de gemeente allemaal toe gaat leiden! We zijn op de goede weg. 

De uitgebreide variant van onze algemene beschouwingen kunt u in PDF vorm hieronder teruglezen.