DRAGONS DEN IN OISTERWIJK

Twee lokale ondernemers stonden afgelopen week ongevraagd in de schijnwerpers. De gemeenteraad moest zich uitspreken over investeringen en aanpassingen die zij op hun bedrijven willen doorvoeren. Zo overweegt een Kalkoenhouderij – reeds 60 jaar actief aan de Rosepdreef - over te stappen op kippen. En wil een andere agrarische ondernemer zelf duurzame energie op gaan wekken met zonnepanelen.

Voor de VVD een teken van economisch herstel, schakelen naar de toekomst en dus gezond ondernemerschap. Voor andere partijen was het echter aanleiding om stevige moties in te dienen en de goede intenties van de aanvragers in twijfel te trekken. "Heeft u al ooit gedacht om uw kalkoenhouderij uit te laten kopen?", was zo'n ongepaste vraag die Adrie Melis kreeg. Het prikkelde ons raadslid Vincent van den Dungen tot de reactie: "We buigen ons hier over een correcte vergunningaanvraag van een inwoner, maar dit is geen Dragons Den!"


PLANET PROOF
Het bedrijf van Martien en Gerrie Scheffers zit sinds 1979 aan de Oliviersweg en is gespecialiseerd in aardbeien en asperges. Vanaf 1997 stapten zij stapsgewijs over van vollegrond teelt op glasteelt. Anno 2021 teelt Scheffers zijn aardbeien op substraat in stellingen. Het bedrijf werkt op biologische basis, weert gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en is Planet Proof gecertificeerd. Om de balans tussen milieu- en economisch rendement te maximaliseren, gaat Scheffers eigen energie duurzaam opwekken. Het aanvankelijke plan om 330 zonnepanelen op het dak van de kassen te leggen, stuitte op technische problemen. Aan de gemeente werd daarom een verzoek ingediend om de zonnepanelen tijdelijk op 1.300 m2 eigen grond te mogen plaatsen, naast de 30.000 m2 kassen. Het college zag hierin geen problemen, een besluit dat ook de volledige instemming van de VVD kan wegdragen.

Raadsleden horen niet op de stoel van zelfstandig ondernemers te gaan zitten. Die zijn van nature immers creatief in het bedenken van oplossingen en beschikken doorgaans over een groot aanpassingsvermogen en flexibiliteit wanneer omstandigheden tegenzitten.